Kokkuvõte talvisest teehooldusest

Fotol: Kanepi valla lumelükkajad tänulõunal Saverna Buffikus.

 

Kanepi valla territoorium on jagatud neljateistkümneks erinevaks lumelükkamise piirkonnaks. Teede hooldajate eesmärk oli ja on ka edaspidi anda endast lumetõrjel parim. „Talvisele teehooldusele kulus sel talvel valla eelarvest 340 000 eurot, lumelükkajatel kokku 3266 töötundi. Võrdluseks, eelmisel aastal oli kogukulu 160 000 eurot. Teehoolduse kulu suurendas lumerohke talv ning ka üldine hinnatõus," selgitab Kanepi Vallavalitsuse majandusosakonna juhataja Rain Sangernebo.

Valla hooldusel olevaid kohalikke teid on vallas 308 km, lisanduvad erateed. Hooldatavate teede läbimiseks tuleb teehooldemasinatel tegelikult läbida tunduvalt pikem vahemaa, kuna valla- ja erateed paiknevad läbisegi riigi maanteedega. Erateede hoolduse korraldamiseks on Kanepi Vallavolikogu 20. juunil vastu võtnud määruse nr 7, millega kehtestati Kanepi vallas asuvatele avalikuks kasutamiseks määramata erateedele valla poolt tasuta talvise lumetõrje teenuse tegemise tingimused ja kord. Sellega saab tutvuda Kanepi valla kodulehel.

Kanepi Vallavalitsus kutsus lumelükkajad tänulõunale ning koos arutati, mida saaks tulevikus paremini teha. Lumelükkajad juhtisid tähelepanu asjaoludele, mida elanikud saaksid enne uue lume tulekut ära teha:

  • Kinnistu juurdepääsuteel ära lõigata oksad tee kohalt ja külgedelt nii, et lumetõrje tehnika mahub puude ja võsa vahelt läbi, minimaalselt 4 meetri kõrguselt ja tee laiusest laiemalt vähemalt 1,5 meetri ulatuses mõlemalt poolt teed.
  • Tähistada tee ja muud olulised kohad (kraavid, truubiotsad, kivid, kiviparkett, puuistikud, ilupõõsad, kaevud jne) viisil, mis tagaks nende nähtavuse pimedal ajal ja lumekihi paksusest hoolimata.
  • Tee laius ja kurvikõverad peavad võimaldama lumetõrje tehnika liikumist ja tee kõrval peab olema ruumi, kuhu lund lükata.

„Vallavalitsus on koostöös teenusepakkujatega igati pingutanud, et valla teed oleksid talvel lumega läbitavad ning kodanikud pääseksid neile sobival ajal liikuma. Rõõm oli näha kodanike kiidusõnu lumelükkajate kohta nii sotsiaalmeedias kui valla lehes, koostöö kodanike, valla ja lumelükkajate vahel tagab kvaliteetse teenuse. Täname lumelükkajaid tubli töö eest ja kodanikke mõistva suhtumise eest!" lisas Rain Sangernebo.

 

Kanepi Vallavalitsus