Jäätmete sorteerimisest ja taaskasutamisest Kanepi valla jäätmejaamades

Möödunud on taaskord aasta Kanepi valla jäätmejaamades ning ilus ja lumerohke talv hakkab seljataha jääma. Kätte hakkab jõudma kevad, mil soov oma kodu ning ümbruskond värskemaks ja prügist puhtamaks saada kogub tuure. Esmalt soovin aga südamest tänada Kanepi valla jäätmejaamade kliente, kes kenasti seal kehtivast korrast kinni peavad ja annavad oma suure panuse puhtama ja jätkusuutlikuma elukeskkonna nimel. Suur tänu ka talvel Kanepi vallas lumekoristust teostavatele traktoristidele. Jäätmejaamad olid lumest puhtad vähemalt järgmiseks päevaks peale suurt lumesadu ning avalikud pakendikonteinerid nii lähedalt tühjaks lükatud, kui tehnika seda võimaldas. Tänan südamest ka avalike pakendikonteinerite ümbrust vabatahtlikult lumest puhastanud kodanikke. Aitäh, et hoolite!

Selleks, et jäätmemajanduses kord edaspidigi majas oleks, ei tee paha jäätmete sorteerimine ja ladustamine üle korrata. Jäätmejaamades toimib väga lihtne reegel – see, millise jäätmeliigi jaoks on eraldi konteiner olemas, see tuleb ka eraldi sinna panna. Selline tegevus ei ole mõeldud mitte kodanike kiusamiseks, vaid selleks, et saada võimalikult puhas materjal kätte. Jäätmed on tänasel päeval ikkagi ressurss, mida saab taaskasutada või ümber töödelda. Mida paremini me oma prügi juba tekkekohal sorteerime, seda rohkem saab seda ringlusse saata ja sorteerimiseks vähem lisaressursse kasutada. Mis ühe jaoks prügi, see teisele aare. Jäätmejaamades on tervitatav ja lubatud enda jaoks korduskasutamiseks vajaminevat kraami kaasa viia.  Kuid pärast eseme leidmist tuleb konteineri ümbrus ja sisu korda teha. Asjadele, mis on muutunud üleliigseks, kuid mis on jätkuvalt veel kasutuskõlbulikud, puhtad ja terved, püüa leida tarbija väljaspool jäätmejaama. Kanepi vallal on oma Facebooki grupp „Meie Kanepi", kus saab teavitada vallakodanikke sinu jaoks ammendunud asjadest. Samuti on Põlvas Mäe tn. 2 „Sõbralt Sõbrale" kauplus, mis võtab kodanikelt vastu korralikke ja puhtaid riideid, nõusid, mänguasju, lastekärusid ja kokkuleppel ka korralikku mööblit. On olemas ka Facebooki grupp „Prügi aardeks taaskasutus", kus samuti võimalik enda jaoks ebavajalikku ära anda või müüa. Uuskasutuskeskusel on paljudes linnades taaskasutuseks mõeldud asjade kokku korjamiseks kastid või lausa majad (www.uuskasutus.ee).  Enne, kui otsustad kasutuskõlblikke asju jäätmejaama tuua, võta aeg ja vaata eelnimetatud annetuse võimalused üle. Jäta meelde ka see, et kõiki jäätmeid ei ole võimalik taaskasutada ja jäätmejaama tuua - need kuuluvad olmeprügisse, mille mahuti peab igal kinnistul olemas olema.

Eelmise aasta augustist on kõigis Kanepi valla jäätmejaamades olemas eraldi klaastaara konteiner. Palun leia aeg ja pane oma pudelid/purgid õigesse konteinerisse. Selle konteineri sisu läheb 100% taaskasutusse. Seega, mida rohkem pudeleid ja purke nende jaoks mõeldud kastidesse me paneme, seda kindlamini ja vähem lisaressursse kasutades see ka ringlusesse jõuab.

Endiselt on kõigis jäätmejaamades olemas pakendi-, papi- ja paberikonteinerid. Kuna jäätmejaamades on kaamerad, siis siin kasutatakse neid konteinereid sihipäraselt ja see täitubki vastava sisuga. Küll aga teeb muret avalik pakendikonteinerite võrk, kus mõned kodanikud arvavad, et see on kõikvõimaliku prügi jaoks. Palun ära reosta pakendikonteinereid oma olmeprügi, ehitusjäätmete, eterniidi, ravimite, elektroonika ja muu sinna mittekuuluvaga. Vedaja ei tühjenda neid ära, kui sisu ei vasta nõuetele ning olemegi koos lõhkise küna ees. Teil ei ole pakendeid kusagile panna ja mina teen pidevaid kontrollreide, et sinna kõrvale pandud kotid kohe ära viia, et ei tekiks isetekkelist prügimäge. Seda prügimäge külastavad aga rõõmuga linnud ja loomad ning ümbruskond on siis juba laiemalt prügi täis, kui ainult konteineri ümbrus. Siit ka järgnev palve - võta see aeg ja topi oma pakendid ka väikseset august sisse, mitte ära pane konteineri kõrvale. Vedaja ei võta ühtegi kotti konteineri kõrvalt peale, seda teen mina. Jäätmete üleandmine vedajale on aga täies mahus Sinu kui jäätmevaldaja kohustus. Pakendi-, papi- ja paberikonteinereid tühjendatakse nii avalikus võrgus kui jäätmejaamades graafiku alusel ning lisatühjendusi tellida ei saa.

Ehituskonteinerisse käivad ehitusel tekkinud jäätmed, mis on ehitustegevusest üle jäänud. Palun ära pane sinna kasti ehitusobjektilt kohvitopse, toidunõusid, riideid, jalanõusid  ja muud olmeprügi. Selle jaoks on Sul kodus olmeprügi jaoks kast olemas. Penoplast mis on olnud mõne toote pakendamiseks (külmik, pesumasin jne.) pane pakendikonteinerisse – see ei ole ehituslik materjal. Puitakendelt eemalda klaas (lehtklaasi konteinerisse), lõhu raamid osadeks ja pane ehituskonteinerisse. Samuti pane värve, silikooni ning vahutu sisaldavatele anumatele lisaks ka  tühjad ohtlikke aineid sisaldanud purgid, pudelid, balloonid jäätmejaamades asuva maja ukse taha, mitte ehituskonteinerisse. Ehituskonteinerisse ei tohi panna ka elektroonikat. Elektroonikajäätmeteks loetakse kõik esemed, millel on olnud/on juhe taga või patarei sees. Ka need kuuluvad majakese ukse taha. Vanametalli võid samuti sinna panna, kui ei ole otsustanud seda ise ära viia. Metall on paraku ainus jäätmeliik, mille eest makstakse ju peale. Ravimid ja patareid pane palun kilekotti või karbikesse, et need ilmastikuolude käes ei kannataks.

Mööbli konteinerisse aseta esemed võimalikult ruumisäästvalt ning kokku pandult. Pean tõdema, et on kodanikke, kes isegi diivanid osadeks võtavad, mis ei ole reeglina nõutud, kuid soovitatav ja suur tänu selle eest. Kapid on aga kohustuslik võtta osadeks. Lehtklaas tuleb kapiustelt eemaldada ja panna lehtklaasi konteinerisse. Mööbli konteinerisse kuulub ka peegel, mida lehtklaasi konteinerisse kindlasti panna ei tohi. Oma vanad jalanõud aga pane kodus olmeprügi konteinerisse. Tekstiili ja vanad katkised riided saad Põlgastes, Savernas ja Krootusel asetada mööbli konteinerisse. Kui on aga Kanepisse asja, siis too nad pigem sinna, sest Kanepis on  eraldi plasti (ämbrid, kausid, vannid, kastid) ja tekstiili konteiner.

Kile konteinerisse käib kõikvõimalik võõristeta (muld, rohi) kile. Sinna kuulub ka soojustusmaterjali ja küttematerjali pakendamiseks olnud kile. Kui aga kile konteiner on täis, saab selle ka pakendikonteinerisse panna (juhul kui seda kasutati toote pakendamiseks).

Eterniidi kasti lähevad kõik asbesti sisaldavad materjalid (katuseplaadid, torud, seinaplaadid jne.) Palun ära pane sinna kaasaegset eterniiti, mis asbesti ei sisalda. See käib ehituskonteinerisse.

Kanepis asuvasse biolagunevate jäätmete konteinerisse saab tuua ainult haljasjäätmeid  (muru, oksad, lehed). Sinna ei tohi mingil juhul panna toidujäätmeid, sest see on lahtine kast. See läheb kiiresti haisema ning on lindudele kerge söögilaud, mis aga väljub konteineri piiridest. Selle aasta esimeses pooles valmib uus korraldatud jäätmeveo hange, milles on kindlasti sees kohustus hakata koguma biojäätmeid eraldi. See rakendub kõigile kinnistutele ja korteriühistutele. Vabastusi saab taotleda vaid kinnistu, kus on teostatud korrektne kompostimine (pealt kaetud kompostimiskast, et linnud ja loomad sellest eemal hoida). Vabastamise õigus on valla keskkonnaspetsialistil, kes kontrollib kompostri nõetele vastavust ja alles seejärel teeb otsuse vabastamise kohta. Toidujäätmed tuleb eraldi koguda seetõttu, et tegemist on jälle ressursiga, millest toodetakse biogaasi. Seda kasutatakse aga sõidukikütuseks ning kääritusjääk läheb tagasi maapinda väetisena.

Meeldetuletuseks ka rehvide kogumisest. Sõiduautorehve võetakse alates 2022. aasta juunist vastu ainult Kanepi jäätmejaamas. Aastas võid tuua 8 sõiduauto rehvi. Suurema koguse sõiduautorehvide ning traktori, veoauto või muu erimõõtmelise rehvi üle andmiseks tuleb need viia MTÜ Rehviringluse kogumispunkti. Kanepi vallale lähim asub Põlva jäätmejaamas Mammaste tee 2. Nimekirja rehvide kogumispunktidest saad internetilehelt www.rehviringlus.ee või logistikult telefonil  58 872 351. Eelnevalt tuleb aga rehviringluse kodulehel täita taotlus, kuhu saad märkida, milliseid rehve, kui suures koguses ja millisesse kogumispunkti viia soovid. Logistik saadab seejärel saatekirja, mis annabki sulle õiguse need rehvid tasuta ära anda.

Endiselt on jäätmejaamade korras punkt, kus jäätmete konteineri kõrvale panek on keelatud. Jäätmevaldaja ehk siis Sina oled kohustatud jäätmed käitlejale üle andma. Üle on need aga antud juhul, kui asuvad konteineris, kust vedaja kogu konteineri haagisele tõstab. Konteinerit aga ei saa teisaldada, kui seal on esemed kõrval. Kui Sulle tundub, et mingi mööblitükk või riided võiksid kellelegi huvi pakkuda, sest on korralikud, siis pane need ikkagi konteinerisse aga nähtavale kohale. Uskuge mind, kellel midagi vaja on, leiab need ka sealt üles. Aga nagu artikli alguses kirjas, proovi leida neile asjadele uus omanik juba enne jäätmejaama tulekut.

Aastal 2022 veeti neljast Kanepi valla jäätmejaamast ligikaudu 555 tonni jäätmeid summas 168 619 eurot. Võrdluseks olgu öeldud, et 2021. aastal olid need numbrid vastavalt 625 tonni ja 169 388 eurot. Siit on nähtav, et eelmisel aastal veeti 70 tonni jäätmeid vähem kui 2021. aastal, aga kogu kulu jäätmete veost jäi paraku samaks. Kuna iga aasta (ka selle aasta) alguses toimub jäätmete hinnatõus ligikaudu 15 %, siis odavamaks jäätmejaamade ülalpidamine ei lähe. Ehitusjäätmed oli ka 2022. aastal kõige rohkem tekkiv jäätmeliik, mida veeti ära 215 tonni summas 46 366 eurot. Järgnevad eterniit 130 tonniga 28 067 euro ning mööbel 80 tonniga 17 282 euro eest. Vanarehve veeti 20,4 tonni (4423 €), lehtklaasi 20,7 tonni (4479 €), kilet 12 tonni (2630 €), puitu 15,3 tonni (3313 €), tekstiili 21,3 tonni (4600 €) ja biolagunevaid jäätmeid  6,3 tonni (1375 €). Lisaks elektroonikat 21 tonni (0€) ja ohtlikke jäätmeid (värvid, lakid, ravimid, pestitsiidid, vanaõli, pesuained) 12,5 tonni summas 10 290 eurot. Jäätmete veole ja autojuhtide töötundidele kulus 38 395 eurot. Veokulule tooksin võrdluseks 2021. aasta, kus summaks oli 53 523 eurot. Kuna jäätmete kogus 2022. aastal vähenes, siis ka veole kulus vähem raha. Veole kulub ikkagi väga suur summa ning selle ohjes hoidmiseks ongi vaja teha mööndusi ja arvestusi, millises jäätmejaamas mida tühjendada. Seega palun edaspidigi mõistvat suhtumist, kui mingis jäätmejaamas on mõni konteiner täis. Tühjendusi tellin nädala alguses ning alati saavad kastid ka tühjendatud. Erandid on talvekuud, kus nelja jäätmejaama peale ei saa mõnikord  4 konteinerit täis ja siis viibib ka täitunud konteineri vedu. Ühe veoga pean arvestama 4 konteineriga ja 2 jäätmejaamaga. Alati võite julgelt helistada ja küsida, kus jäätmejaamas mingi konteiner tühi või tühjendamisel on. Siis saate probleemideta oma kraamist lahti. Kevadel võib juhtuda ka selliseid olukordi, kus üheski jäätmejaamas ei ole võimalik mõnda jäätmeliiki enam ära mahutada. Siis on teie valik, kas oodata tühjendust või sõita Põlvasse ja anda need jäätmed tasu eest ära.

Artiklis sai palju räägitud juba tekkinud jäätmete sorteerimisest, kuid ainuke viis säästlikult, minimaalselt jäätmeid tekitades ja kooskõlas loodusega elada on vähem tarbida ja rohkem taaskasutada. Kui midagi jäi Sulle arusaamatuks või vajad abi jäätmejaamas, siis võta minuga julgelt ühendust. Tegeleme küsimuste ja probleemidega jooksvalt töö käigus. Proovin kõigile küsimustele, mis seotud jäätmetega, ka vastused leida. Oleme avatud ja mõistvad tekkinud olukordade lahendamisel, et meie kodukoht ja Eestimaa tervikuna puhtamad oleksid.

 

Soovin puhtamat ja loodussõbralikumat kodukohta kõigile Eestimaa inimestele!

Ly Kamja
Kanepi jäätmejaamade operaator
5294793

Tabelis on toodud avalikud pakendikonteinerid Kanepi valla territooriumil.
Jäätmejaamadesse on sissepääs ainult lepingu sõlminud Kanepi valla kodanikel.

Asukoht

Segapakend

Papp- ja paberpakend

Klaaspakend

Ihamaru külakeskus

X    X

 

 

Krootuse Pargi 5

X    X

 

 

Krootuse kauplus

X

 

X

Krootuse jäätmejaam

X

X

X

Karilatsi

X

 

 

Tõdu küla

X

 

 

Hurmi küla

X

 

 

Piigaste

X

 

 

Veski

X

 

 

Maaritsa

X    X

 

 

Saverna Kooli põik 2

X

 

 

Saverna Kooli tee 7

X

 

 

Saverna jäätmejaam

X

X

X

Valgjärve

X

X

X

Pikajärve

X    X

 

 

Aiaste

X

 

 

Sirvaste

X

 

 

Kanepi Weizenbergi 21 c

X    X    X

 

 

Kanepi Meie poe taga

X

 

X

Kanepi Turu põik 1

X

 

 

Kanepi jäätmejaam

X    X

X

X

Soodoma bussipeatus

X    X

 

 

Põlgaste keskus

X

 

 

Põlgaste jäätmejaam

X

X

X

Kooraste bussipeatus

X

 

 

Karaski pansionaadi õuel

X

 

 

Prangli kortermajad

X

 

 

Kaagvere kortermaja

X