Lõuna-Eesti omavalitsuste esindajad külastasid Euroopa kultuuripealinn Kaunas 2022 üht tipphetkedest

Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 Lõuna-Eesti omavalitsuste esindajad koos Tartu 2024 meeskonnaliikmetega külastasid 20.-22. mail Euroopa kultuuripealinn Kaunas 2022 üht tipphetkedest, nädalavahetuse jooksul toimus üle 60 sündmuse.

"Külastasime Lõuna-Eesti omavalitsuste esindajatega möödunud nädalavahetusel Kaunast, kuna kätte jõudis nende kultuuripealinna aasta üks kõige sündmusterikkam periood. Nädala kõrgpunkt oli kaasaegse Kaunase müüdi triloogia teine osa, etendus "Confluence", mis kujutas endast mastaapset jõel toimunud valgus-kontsertshowd. Lisaks meile nautis vaatemängu kümneid tuhandeid inimesi," ütles Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 Lõuna-Eesti koordinaator Annela Laaneots.

"Meie visiidi eesmärk, lisaks sündmustest osa saamisele, oli vaadelda ja kogeda kultuuripealinna korralduslikku poolt. Jälgisime, kuidas on organiseeritud väliskülaliste juhendamine sündmustele, kuidas on sündmuste sisu loomisel arvestatud ka leedu keelt mitteoskavatele osalejatega ja kuidas teenindussektor, näiteks pubides ettekandjad või taksojuhid, räägivad kultuuripealinna lugu," sõnas Laaneots. "Meie huviorbiidis olid kõik olulised aspektid, mis on tähtsad sel puhul, kui piirkonnas on korraga mitmeid kümneid tuhandeid külastajaid rohkem kui tavapäraselt."

Kanepi vallast osales Kaunase visiidil kultuuri ja avalike suhete nõunik Kerli Koor. "Läksin Kaunasesse ootusega näha, kuidas näeb nii suur koostööprojekt välja avalikus ruumis. Reede õhtul toimunud Courtyard Festival haaras terve linnasüdame ning hea meel oli sellest melust osa saada. Väga sügavalt puudutasid maailma tippkunstnike Marina Abramovići  ja Yoko Ono näitused. Loomulikult saime kasulikke kontakte ja hulga häid ideid aastaks 2024, " jagas oma muljeid Kerli Koor.

Euroopa kultuuripealinn Kaunas 2022 programm pakub põnevat avastamist aasta lõpuni, programmiga saab tutvuda siin: www.kaunas2022.lt. Nii nagu Tartu kannab Euroopa kultuuripealinna tiitlit koos Lõuna-Eesti omavalitsustega, on ka Kaunas Euroopa kultuuripealinn koos ümbritseva piirkonnaga, Kaunase rajooniga. 

Euroopa 2024. aasta kultuuripealinna programmi viib ellu Tartu linn koos 19 Lõuna-Eesti omavalitsusega: Antsla vald, Elva vald, Kambja vald, Kanepi vald, Kastre vald, Luunja vald, Nõo vald, Otepää vald, Peipsiääre vald, Põlva vald, Rõuge vald, Räpina vald, Setomaa vald, Tartu vald, Tõrva vald, Valga vald, Viljandi linn, Võru linn ja Võru vald.