23. üle-eestiline maaraamatukoguhoidja päev Valgjärvel

Vastavatud Valgjärve külamajja, kus asub ka raamatukogu, kogunes 30. oktoobril 85 raamatukoguhoidjat Üle Eesti. Kõigepealt võeti veidi kehakinnitust ja tutvuti põneva multifunktsionaalse hoonega.

Veidi enne südapäeva alanud programmi juhatas sisse päevajuht, legendaarne Valgjärvelt pärit lõõtsamees Karl Kikas Ants Järve kehastuses (Ants Järv mängis Karl Kikka rolli Lutsu Teatri lavastuses „Lõõtsajumal".)   Valgjärve Rahvaraamatukogu direktor Ilse Aigro jutustas ilusa kodukandimuistendi ja kutsus rahva ette laulukaaslased naisansamblist Sügiskuld. Esitamisele tuli ansambli juhendaja Virve Paali laul „Valgjärve valss", mida akordionil saatis Veiko Kivi.

Kanepi vallavanem ja Põlvamaa Omavalitsuste Liidu (POL) esimees Mikk Järv rõhutas oma tervituses, et Põlvamaa raamatukogudele on olnud väga hea aasta – lisaks Valgjärvele valmis uus hoone ka Leevakul.

Eesti Raamatukoguhoidjate Ühingu (ERÜ) maaraamatukogude sektsiooni juhataja Lea Rand juhtis tähelepanu jutupunktide kogumile  „Miks on raamatukogu vajalik?", kus  on väga hästi välja toodud raamatukogu koostöövõimalused kohaliku omavalitsuse, haridusasutustega jne.  Jutupunktid, mis pandi kokku ühisarutelul ERÜ maaraamatukogude suveseminaril Põlvamaal 2022. aastal, said kaasa kõik üritusel viibinud.

Seejärel oli käes ettekannete aeg. Valgjärvelt pärit keeleteadlane, Tartu Ülikooli kaasprofessor Kristiina Praakli pidas koguni kaks ettekannet. Lühikese ajaga suutis ta anda laia spektrit (loodus, ajalugu, keel, kultuur) hõlmava väga huvitava ülevaate kodukohast. Küllap oli paljudele üllatuseks, et Valgjärve kandis on künkad, mitte kuplid. Valgjärve on kant, kus kohtuvad mitu keelt – näiteks võib üks inimene rääkida korraga tartu ja võru keelt. Teises ettekandes vaagis Kristiina Praakli Eesti keelesituatsiooni sotsiolingvisti pilguga. Eestis kõnelevate keelte üle arvestuse pidamine on vajalik sotsiaalpoliitiliste otsuste  langetamisel. Noorte keelekasutuse uuringud on tõestanud, et õnneks ei ole inglise keel meie noorte keelepruugis nii palju esindatud, kui arvata võiks (vaid 3%).  Võrumaa Haridus- ja Tehnoloogiakeskuse juhtivõpetaja, täiskasvanute koolitaja Viibeke Turba mõtiskles koos kuulajatega aktiivselt teemal, kuidas jääda raamatukogus särasilmseks. Ta oli kogunud FB-s arvamusi  raamatukogu kohta. 40-st vastanust lõviosa on raamatukogus kogenud  sõbralikku suhtumist ja abivalmidust. Viibeke Turba kutsus rohkem  enesesse vaatama ja endaga tegelema. 

Maitsva lõunasöögi järel oli aeg asuda tunnustama ERÜ auhinna aasta maaraamatukoguhoidja 2023 nominente. Kokku esitati üle Eesti auhinnale 11 raamatukoguhoidjat, neist kaheksa oli ka kohal. Meie maakonda esindas Võõpsu raamatukoguhoidja Aili Jürmann, kes mõneaastase  töötamise jooksul on korraldanud väga palju erinevaid sündmusi. Tänavu on olnud neist väljapaistvaim raamatukogu 100. sünnipäeva tähistamine  10. augustil. Nominente autasustati ERÜ tänukirjaga ja nad said Põlva Keskraamatukogult kingituseks Navitrolla 2024. aasta kalendri koos kunstniku autogrammiga.

Aili Jürmanni kui Põlvamaa aasta parimat maaraamatukoguhoidjat tunnustati ka POL-i tänukirjaga. Kanepi valla tänukirja pälvis tööjuubeli puhul Heli Adamson (Kanepi raamatukogu).

Päeva lõpetas meeleolukas kontsert lõõtsamaestro Heino Tartese eestvedamisel koos Põlva Muusikakooli õpilaste Hanna Lisete Sellise (vioola), Anette Vaino (lõõts) ja Maria Viesega (viiul). Muidugi lõi lõõtsal kaasa ka muhedalt päeva juhtinud Kikka Karla, kes esitles Heino Tartest oma kõige andekama õpilasena. Heino Tartes pajatas naljalugusid oma õpetajast ja meenutas hiliste öötundideni kestnud pilliharjutusi tema juures, kuigi hommikul vara oli vaja tööle minna. Kahe suurepärase pillimehe vahe on selles, et Karl Kikas pillivalmistamist ära ei õppinud, Heino Tartesel on aga käsil juba 220. lõõtspill! Heino Tartes viis läbi ka väikese viktoriini, milles raamatukoguhoidjad olid nutikad.

Kontserdi järel kostitas Kanepi Vallavalitsus osalejaid maitsva tordiga.

Maaraamatukoguhoidja päeva kordamineku eest olgu eraldi tänatud Ilse Aigro, Kanepi Vallavalitsuse kultuuri ja avalike suhete spetsialist Kerli Koor ja Saverna Külakeskuse juhataja Kalmer Kuudeberg!

Päeva toetasid Eesti Kultuurkapitali Põlvamaa ekspertgrupp,  Kultuuriministeerium, Kanepi vald, Põlvamaa Omavalitsuste Liit, Eesti Raamatukoguhoidjate Ühing ja Põlva Keskraamatukogu.

Osavõtjaid toitlustas Saverna Buffik.

Raamatukoguhoidjad andsid enne koduteele asumist päevale head tagasisidet.

 

Lisainfo:
Külli Ots
Põlva Keskraamatukogu
Pearaamatukoguhoidja
799 4823
kylli@raamat.polva.ee