Kanepi vald tunnustas haridustöötajaid

5. oktoobril, õpetajate päeval, olid Kanepi valla haridustöötajad palutud tunnustusüritusele Kanepi Seltsimajja. Kanepi Vallavalitsus tunnustas valla haridustöötajaid, kelle töö ja isiklik eeskuju on oluliselt kaasa aidanud noorte kujunemisele mitmekülgselt arenenud isiksusteks ning kelle tegevus on positiivselt mõjutanud haridusasutuste ja Kanepi valla arengut. Seitsmesse kategooriasse esitati 22 kandidaati. Maakondlikule konkursile „Eestimaa õpib ja tänab 2023" esitati Kanepi valla haridusasutustest neli nominenti, kellest üks pärjati laureaadiks. Üritusel peeti meeles ka väärikate tööjuubelite tähistajaid.

Tunnustuse pälvisid:
1. Elutöö preemia – Lilian Leib (Kanepi Gümnaasium)

Lilian Leib asus 1980.a. tööle Kanepi Keskkooli, kui veel õppis Tartu Riiklikus Ülikoolis geograafia (biogeograafia) eriala V kursusel. Esimestel tööaastatel õpetas geograafiat ja bioloogiat. Hiljem on õpetanud ka keemiat, terviseõpetust, vene ja saksa keelt. 1993/94.õa. lisandus õpetatavate ainete hulka veel arvutiõpetus ja 1995/96.õa. majandusõpetus. Sellise õppeainete mitmekesisuse tõttu on ta pidevalt ennast täiendanud. Viimase 20 aasta jooksul on õpetaja Leib osalenud 2321 tundi täiend- ja ümberõppes.
Lilian on olnud väga aktiivne klassijuhataja, kes on lastes arendanud enesega ja ühiskonnaga hästi hakkama saamist, algatusvõimet ja meeskonnas töötamise oskust. Lilian peab oluliseks oma õpetatavates õppeainetes seoste leidmist igapäeva eluga, selleks tuleb pidevalt muutuvas maailmas silmaringi laiendada ja infot hankida, ka siis kui riigikorra tõttu oli see raskendatud. Alati on õpetaja Leib leidnud lisamaterjale, näitmaterjale laiast maailmast ja toonud võrdlusi kodukohaga. Lilian on oma tundides käsitletud teemasid kooliprogrammidest laiemalt: rahvusvahelised organisatsioonid, keskkonnaprobleemid, loodusnähtused, majandus- ja poliitiline elu. Tugeva metoodikuna on õpetaja osalenud reaalainete ainesektsiooni töös, koostanud ise materjale. Vabariigi algusaegadel koostanud ka alternatiivõpikuid. Lilian Leib on pidanud alati oluliseks loodusainete õpetamist klassiruumist väljaspool, korraldanud ekskursioone Eestis ja välismaal. 1994.a. kui maailmakoristusest veel ei räägitud, käis õpetaja Leib õpilastega Jõksi järve kaldaid puhastamas. 1994.a. osaleti aktiivselt ja edukalt üleeuroopalisel valge toonekure loendusel. Võimalusel on alati võetud osa RMK või Keskkonnaameti projektidest ja viktoriinidest. Ta on juhendanud võimlemise ja aeroobikaringe nii õpilastele kui täiskasvanutele.
Juba õpetajatöö algusaastatel (alates 1983.a.) pääsesid õpilased vabariiklike olümpiaadide lõppvoorudesse ja saavutasid arvestatavaid kohti. Ta on öelnud, et see on tema töö tugevate õpilastega, mis on oluline talle endale ja eelkõige noortele endile. Nende Kanepi Gümnaasiumis töötatud aastate jooksul on õpetaja Leib innustanud ja motiveerinud õpilasi jätkama haridusteed loodusainete valdkonnas: meditsiinis, bioloogias, metsanduses, aianduses. Õpetaja Lilian Leib on alati kursis uuega geograafias ja bioloogias, vaatamata sellele, et muutuvad õpikud ja õppekavad, tuleb õpetajal ja õpilastel tase säilitada.

2. Aasta lasteaiaõpetaja – Kulla Alder (Krootuse Lasteaed Pesapuu)
Kulla on pühendunud lasteaiaõpetaja, oma eriala hästi tundev, sihikindel, lapsi toetav ja arendav. Kulla oskab märgata ja arvestada laste ealise arenguga. Tema tunnid on sisukad, huvitavad ja mitmekesised. Ta toob näiteid elust, kasutab rollimänge. Kulla arendab läbi tegevuste väärtuskasvatust, luues uusi olukordi, mis aitavad õpetada väärtustama teisi inimesi ja iseend. Õpetaja leiab, et laps õpib õppekäikudel palju rohkem kui tunnis. Kulla on  saavutanud lastega hea kontakti, oskab lapse motiveerida ja tõsta nende õpitahet. Kulla juhendatud lapsed esinesid edukalt luulepäeval „Loen ja luuletan", Põlvamaa lasteaedade laulu- ja tantsupeol, Räpina Aianduskooli projektis „Maasikasõbrad", LHV Maijooksu virtuaalsel lastejooksul ja maailmakoristuspäeval. Kullal on lapsevanematega usalduslik ja sõbralik suhe. Kolleegina sõbralik, hooliv, vastutulelik, arvestav, pühendunud, kohusetundlik, hea meeskonnaliige. Ta peab oluliseks, et lasteaia igapäevastes tegevustes oleksid väärtused sarnaselt kokku lepitud ja osapooled teeksid koostööd.
Kulla õppis eelmisel õppeaastal töö kõrvalt Tartu Ülikoolis ja lõpetas kevadel selle saades haridusteaduste bakalaureuse kraadi ja jätkab õpinguid magistriõppes.

3. Aasta õpetaja – Kaidar Taal (Kanepi Gümnaasium)
Kaidar on oma töös äärmiselt pühendunud, kannatlik ja tähelepanelik. Ta märkab õpilaste erinevusi ja suudab kohandada oma õpetamismeetodid vastavalt õpilastele. Tema juhendamisel ja kaasabil on meie kooli õpilased saavutanud nii maakondlikult kui ka vabariigis häid tulemusi. Arvukalt auhinnalisi kohti on saadud maakondlikel korvpalli-, jalgpalli- ja kergejõustikuvõistlusel. Kõrged kohad saavutati Koolispordi Rahvaliiga Festivali Sportland 3X3 jalgpalli meistrivõistlustel ja EKSL poiste jalgpalli finaalturniiril. Eesti Koolispordi Liit autasustas septembris Kanepi Gümnaasiumit tiitliga „Aasta sportlikum kool 2023". Selle saavutamisel on olnud tähtis roll ka õpetaja Kaidaril. Koroona aastatel oli ta klassijuhatajaks kahele klassikomplektile, kellest üks lõpetas sellel kevadel edukalt Kanepi Gümnaasiumi. Kevadel lõpetanud õpilastega panustas ta heategevusse. Näiteks loomade varjupaigale koguti toitu, tekke, patju ja muid tarvilikke vahendeid. Klassijuhatajana on ta olnud nõudlik, kuid alati toetav. Ta märkab alati õpilase muret ja püüab läbi erinevate võimaluste abi leida.
Kaidar oskab töötada meeskonnas ja panustab pidevalt organisatsiooni arendamisse. Ta teeb ettepanekuid muudatusteks, osaleb erinevates töörühmades, panustab koolitustel omandatud teadmistega õpilaste ja Kanepi Gümnaasiumi arengusse.

4. Aasta noor õpetaja – Kaspar Kivastik (Kanepi Gümnaasium)
Kaspar Kivastik töötab Kanepi Gümnaasiumis majanduse, ajaloo ja ühiskonnaõpetuse õpetajana, õpetades 9.-12. klassi õpilasi. Õpetaja Kaspar suudab ainet veenvalt ja asjatundlikult õpetada. Ta kasutab nii akadeemilist õpetamisviisi, pöörates tähelepanu teooriale, kui ka praktilist lähenemist - tuues elulisi näiteid. Õpetaja Kaspari aine on ka majandusmatemaatika elemendid, mis toetab matemaatika põhikursust. Majandusõpetuse raames korraldab õpetaja külaskäike ettevõtetesse ja Tartu Ülikooli. Õpetaja Kaspar on tõstnud õpilaste huvi majandusvaldkonna vastu ning tänu sellele on õpilased kahel viimasel aastal osalenud gümnaasiumiastme majandusolümpiaadil.
Kaspar on panustanud kooli õppekava arendusse, ta on aidanud ajakohastada õpilaste uurimistööde juhendeid. Koolis õpetamise kõrvalt jõudis Kaspar Kivastik lõpetada 2023. aastal Tartu Ülikooli magistriõpingud ajaloo erialal cum laude.

5. Aasta hariduse sõber – Margit Liias
Margit Liiase joogatreeningud pakkusid tegusat vaheldust lasteaiaellu. Kohtumised joogamattidel aitasid lastel  keskenduda, parandada mälu ja õppimisvõimet ning suurendada loovust. Joogaring andis võimaluse ennast laadida ning positiivseid emotsioone tunda, koos kaaslastega kogeda ja õppida. Margit on Kanepi vallas läbi viinud joogatreeninguid ka täiskasvanutele, pakkudes võimalust nii füüsiliseks kui ka vaimseks enesearenguks.
Ta on korraldanud mitmeid joogalaagreid, mis on andnud lastele võimaluse tegeleda oma hobiga, saada uusi teadmisi, kogemusi ja oskusi, õppida tundma ennast ja ümbritsevat keskkonda.

6. Aasta hariduse tegu – Saverna Lasteaia Sipsik õpetajad ja lapsevanemad  „Koos õppides ja õpetades"
Möödunud õppeaastal oli lapsevanematel võimalus tulla lasteaeda ning koos lastega midagi õpetlikku teha. Lapsevanemate abil loodi erinevaid õpikeskkondi, kus lapsed õppisid tundma nii ennast kui teisi, tunnetasid maailma enda ümber, katsetasid, uurisid, meisterdasid.  Õpetajatest ja lapsevanematest sai ühtse eesmärgi - luua inspireerivaid õpikeskkondi ning anda lastele uusi teadmisi ja oskusi, saavutamise nimel tegutsev meeskond. 
Õppeaasta kestel käisid lasteaias erinevaid tegevusi läbi viimas 24 lapse vanemad. Viidi läbi mängulisi hommikuringe, pilli- ja puutöötuba, seemnepäev, Sipsiku 1. maraton ja sportlike õuemängude päev. Meisterdati kaarte ja vildist jõuluehteid, nahast käepaelu ja valmistati sefiirikorvikesi. Tutvustati dinosauruste maailma, tehti erinevaid katseid ja näidati võimsaid põllutöömasinaid. Lasteaeda tuldi külla koos koduste lemmikloomadega – koer, kanad, jänesed. Lapsi kutsuti oma uhkesse mõisa ja lustilisele mängumaale, imepärasele jõuluõhtule ja tegusasse päkapikukooli, vallatuid lambaid ja värvikaid kanu vaatama. Uusi teadmisi said nii lapsed, õpetajad kui ka lapsevanemad.

7. Aasta haridusasutuse töötaja – Inge Tamm (Saverna Lasteaed Sipsik direktor)
Inge on sädeinimene, tema energia ja tegutsemisjaks on tähelepanuväärsed. Ta tunneb iga last nimepidi ning ei pea paljuks nendega jutustada ning nalja visata. Inge peab tähtsaks koostööd lastevanematega, ta leiab võimalusi vanemate soovide ja arvamustega arvestamiseks ning nende kaasamiseks lasteaiaellu.
20 töötatud aasta jooksul on tema eestvedamisel toimunud lasteaias mitmeid suuri ja väiksemaid muudatusi. Lasteaed on kasvanud üherühmalisest neljarühmaliseks, sellega koos on kasvanud ka kollektiiv. Õuealale on hangitud mitmeid tänapäevaseid atraktsioone, täiendatud sisustust.
Oma töös lähtub ta nii laste kui ka kolleegide heaolust. Inge osaleb lasteaias toimuvatel üritustel, olgu selleks väljasõit, laulu- ja tantsupidu või näiteks loomade karneval.
Inge täiendab pidevalt oma teadmisi, osaledes aktiivselt koolitustel, infopäevadel ja konverentsidel. Saadud teadmisi jagab ta oma kolleegidega ning rakendab neid kaalutletult ja läbimõeldult.
Inge lööb vabatahtlikuna kaasa Eesti Vähihaigete Laste Vanemate Liidu töös, ta on Põlvamaa Tervisenõukogu liige ja osaleb Põlvamaa tervist edendavate haridusasutuste töörühmas. Käesoleval aastal tunnustas  tervise- ja tööminister Peep Peterson Inget rahvatervise valdkonda panustamise eest Põlvamaal. Lisaks on Inge Kanepi valla haridus- ja noorsookomisjoni ning sotsiaal- ja tervishoiukomisjoni liige. Varasemalt on ta kuulunud ka Kanepi Vallavolikogu koosseisu.

 

Maakondliku tunnustuse pälvisid konkursil Eestimaa õpib ja tänab 2023:
Aasta õppeasutuse juht - Riina Reest
Aasta klassiõpetaja nominent - Karin Buhvestov
Aasta klassijuhataja nominent - Helle Jaaska
Aasta põhikooli aineõpetaja nominent - Karin Valdas

 

Esitatud nominendid:

Aasta lasteaiaõpetaja:
Ellen Runtal
Merike Ingver
Sirje Loodus

Aasta õpetaja:
Aino Mõttus
Tiina Konks

Aasta noor õpetaja:
Merlin Sippul
Piret Rammul

Aasta hariduse sõber
Saverna Põhikooli hoolekogu

Aasta hariduse tegu
Saverna kooli perepäev
Kaasava hariduse rakendamine Kanepi Gümnaasiumis

Aasta haridusasutuse töötaja
Aive Adamka
Svetlana Kärson
Lea Länik
Marleen Ojaots
Urmas Kivirand

 

2023. aastal tähistavad tööjuubelit:

Rita Punning 40 aastat (Krootuse Põhikool)
Tiina Kukk 40 aastat (Kanepi Lasteaed)
Virve Leosk 40 aastat (Kanepi Lasteaed)
Lea Länik 40 aastat (Kanepi Lasteaed)
Ly Pähn 40 aastat (Kanepi Lasteaed)
Helgi Vassilko 35 aastat (Kanepi Gümnaasium)
Aime Timofejeva 30 aastat (Saverna Põhikool, Saverna Lasteaed)

 

Meeleoluka kontsertelamuse pakkusid Marek Sadam ja Tõnu Laikre. Lillekimbud laureaatidele meisterdasid Kanepi Avatud Noortekeskuse noored lilleseaderingis.

Pildigalerii

Foto: Tiina Männe