Talvisest teehooldusest Kanepi valla erateedel

Suvi on selleks korraks seljataha jäänud ja loodus liigub sügise rütmis. Ja kaugel see talvgi enam on. Just praegu on veel viimane aeg läbi mõelda talvise teehoolduse vajadus ja üle vaadata selle osutamise võimalused.

Kanepi Vallavolikogu on 20. juunil 2019 vastu võtnud määruse nr. 7, millega on loodud reeglistik talvise teehoolduse teostamiseks ja võimalike probleemide vältimiseks.

Tasuta talihoolet teostatakse erateedel, mis viivad aastaringselt kasutatavate kinnistuteni. Siinjuures on oluline, et kui kinnistuni jõudmiseks tuleb läbida erinevate omanike kinnistutel asuvaid eratee lõike, peab talihoolde osutamiseks olema nende kinnistuomanike nõusolek. Oma kinnistule legaalse ja seadusliku juurderpääsu tagamine on omaniku jaoks üldse väga oluline. Selleks on parim viis omanike vaheline kokkulepe servituudi seadmiseks. Kokkuleppele mittejõudmisel on järgmiseks sammuks pöörduda kohtusse juurdepääsuõiguse määramiseks.

Et talvel saaks olulised erateed hooldatud, tuleb meeles pidada, et lumetõrjet ei tehta kui tee on tõkestatud väravate, muude takistuste või keelavate liiklusmärkidega. Tee kohalt peavad vähemalt 4 meetri kõrguselt ja tee kõrvalt vähemalt 1,5 meetri laiuselt olema eemaldatud puude oksad. Tee servad, kraavid, truubid, kivid, ilupõõsad, istikud ja muu taoline peab olema märgistatud selliselt, et oleks tagatud nähtavus ka pimedal ajal ja sõltumata lumekihi paksusest. Teenuse osutaja ei vastuta kahju tekitamise eest teenuse saajale, kui kahju on tekkinud eratee mittevastavusest kehtivatele seisundinõuetele. Erateedel ei teostata libedusetõrjet, lörtsikihi eemaldamist ega lume äravedu. Lumetõrje töid erateedel alustatakse 12 tunni jooksul peale tuisu või lumesaju lõppemist kui lumekihi paksus on suurem kui 20cm. Tasuta lumetõrje teenust ei osutata, kui see seab ohtu teenuse saaja, teenuse osutaja või kolmandate isikute vara.

Vaadake palun eeltoodut silmas pidades üle enda jaoks oluliste teede seisund, et talve ja lume saabudes oleks lumi lükatud ja liikumine tagatud.

 

Rain Sangernebo
majandusosakonna juhataja